Menü

Ketojenik Diyet facebook paylaş Ketojenik Diyet twitter paylaş Ketojenik Diyet google plus paylaş Ketojenik Diyet linkedin paylaş
04/06/2021
Cuma


Ketojenik Diyet


Kısa adıyla keto diyeti vücudun keton üretmesinden ibarettir. Peki bu ketonlar ne yapar? Ketonlar küçük moleküllerdir ve vücuda yakıt sağlarlar. Vücut kan şekeri bulamadığında ketonları kullanır. Ketonu nasıl üretebiliriz? Yeteri kadar protein yerseniz ve çok az karbonhidrat katarsanız ketonlar üretilir. Vücut yakıt ihtiyacı ketojenik diyette yağ yakarak karşılanır. Ketojenik diyete devam ettiğiniz sürece vücut yağ yakarak enerji sağlar. Özetle ketojenik diyette vücuda karbonhidrat sokulmaz ve vücut yağ yakarak enerjisini sağlar. Böylelikle vücudunuzdaki yağlardan kurtulmuş olursunuz. 

Ketojenik Yiyecek Talosu

İşin ilginç yanı bu diyeti uyguladığınızda protein ve yağ yemek serbest :) Evet yanlış duymadınız zeytinyağı, tereyağı gibi yağları tüketebilirsiniz. Başlarda karbonhidrat almamak vücudu yoracaktır fakat zaman içinde bünye alışıyor. 

Keto diyeti yağların vücudumuz için kötü olmadığını savunur. Protein ve yağlı beslenerek diyet yapmamıza olanak sağlar. 

Keto diyetinin bir çok faydası var. Bunların başlıcaları; düşük kan basıncı, hdl ldl kolesterol seviyelerinde iyileşme, kilo kaybı, hafıza gelişimi, düşük kan şekeri, yavaş yaşlanma, ciltte iyileşme, migrenin rahatlaması, iştah azalması, kas büyümesi, enerji verimliliğinin artması.

Kişisel olarak deneyimlerimden bahsetmem gerekirse ilk başlarda halsizlik hali olduğu kesin fakat zamanla bünye alışıyor. Bir süre sonra daha enerjik hissediyorsunuz. İştah azalması doğru, midem mi küçülüyor diye düşünürken iştahımın azaldığını hissettim, yeteri kadar yediğimi hissettim. İnanması güç ama protein ve yağlı yememe rağmen kilo verdim. Karbonhidrat alımımdan sonra uykum geliyordu fakat bu diyetten sonra vücut kendini toparladı. 

Ketojenik diyette kurtulmanız gereken başlıca besinler: işlenmiş çoklu doymamış yağlar, meyve, kuru bakliyat, tahıllar, nişasta, şekerli tahıllar, şekerli gıdalar.

Keton diyetine vücudunuz alıştığında ketozise girmiş oluyorsunuz. Ketozise girip girmediğinizi eczaneden alacağınız bir testle anlayabilirsiniz veya doktorunuzla konuşabilirsiniz. Keton seviyesinin çok fazla artması tehlikeli olabilir. 

Evet arkadaşlar ben sadece bildiklerimi ve uyguladıklarımı anlatmaya çalıştım gerisi sizde. Kesinlikle bir diyetisyen veya doktorla görüşüp ilerlemenizde fayda var. Yazdıklarım tavsiye niteliğinde değildir. 

Sağlıcakla.





[ YORUM YAZ ] [ YAZDIR ]
Anahtar kelimeler: keto, ketojenik, diyet, zayıflama, form, karbonhidrat, şeker, glikoz, protein, yağ, zayıflık, hızlı zayıflama