Menü

andımızı kim yazdı facebook paylaş andımızı kim yazdı twitter paylaş andımızı kim yazdı google plus paylaş andımızı kim yazdı linkedin paylaş
23.02.2022
Çarşamba


andımızı kim yazdı


Uzun yıllar ilköğretim yıllarından aşina olduğumuz ders öncesi okutulan öğrenci andı ilk kez 23 Nisan 1933 yılında kutlamak sırasında okunmuştur. Andımız dönemin Milli Eğitimin Bakanı Reşat Galip tarafından kaleme alınmıştır.

andımız aybardumlu.com<

Andımız 2013 yılı ile itibari ile Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu okullarda ders öncesi okutulmasının sona erdirilmesi kararını vermiştir. Fakat günümüzde halen kuruluşundan beri KKTC'de bulunan okullarda öğrenciler tarafından okunmaya ve okutulmaya devam etmektedir. 

Reşit Galip Kimdir?

Tam adı Mustafa Reşit Baydur olan Reşit Galip 1893 yılında Rodos'ta dünyaya gelmiştir. İlk ve orta okul eğitimini Rodos'ta bulunan bir okulda tamamlamıştır. Fakat lise eğitimi için İzmir'e gelerek burada buluna St.Jean Babtiste Koleji'nde tamamlamıştır. Bu Fransız Koleji'nden mezun olduktan hemen sonra Mekteb-i Tıbbiye'ye girerek 1917 yılında buradan doktor olarak mezun olmuştur. Aynı fakültede uzun yıllar asistan olarak çalışmaya hayatına adım atmıştır. Hem bir siyasetçi hem de doktor olarak yaşamına devam etmiş aynı zamanda Aydın milletvekili olmuş 1932-1933 yılları arasında da Milli Eğitim Bakan'ı olarak görev yapmıştır.

Andımız Nasıl Yazıldı?

1933 yılının 23 Nisan Çocuk Bayramı sabahı, büyük bir heyecan içerisinde Çankaya Köşkü'ne gelen Galip, Atatürk'ün orada bulunduğu sırada Prof. Afet İnan'a küçük bir kâğıt parçası uzatarak; "Sabah önce kızlarımla bayramlaştım. Onlara bugün hakkından bir şeyler söylediğim anda bir and ortaya çıkıverdi. İşte Cumhuriyetimizin 23 Nisan çocuklarına armağanıdır..." dedi. Böylece 1933 yılından 2013 yılına kadar birçok çocuğun okul yıllarında okuduğu andımız ortaya çıkmış oldu. 

Böylece 23 Nisan kutlamaları esnasında bizzat Reşat Galip tarafında Ankara'da gerçekleşen bir törende toplanan çocuklara hep bir ağıdan söyletilerek hep bir ağızdan ilk kez okutulmuş oldu. 

Cumhuriyet'in 10. yılında itibaren okullarda aynı anda ve hep bir ağızdan okutuldu.  Ve 2013 yılı itibari ile yapılan yasal değişikliklerle Türkiye'de bulunan okullarda okunmasına son verilmiştir.





[ YORUM YAZ ] [ YAZDIR ]
Anahtar kelimeler: andımız, yazar, kim, yazdı, reşit galip