Menü

sivrisinek ısırığı kaşıntısı nasıl geçer facebook paylaş sivrisinek ısırığı kaşıntısı nasıl geçer twitter paylaş sivrisinek ısırığı kaşıntısı nasıl geçer google plus paylaş sivrisinek ısırığı kaşıntısı nasıl geçer linkedin paylaş
28.03.2022
Pazartesi


sivrisinek ısırığı kaşıntısı nasıl geçer


Kendisi küçük ama etkisi büyük olan canlı sivrisinek genellikle sıcak havalarda ve yaz aylarda ortaya çıkar. Kanatlı böcek grubunda yer alan sivrisineğin beslenme şekli çiçek ve bitki özlerinden oluşur fakat dişi sivrisineklerin üreme durumunu gerçekleştirebilmesi için kana ihtiyacı vardır. Isırması sonucu ortaya çıkan yoğun kaşınma, soktuğu bölgede yaşanan kızarıklık ve şişlik gibi tahriş ile insan vücudu üzerinde olumsuz tahribe sebep olmaktadır.

Geçmişten günümüze yaşanan bazı büyük sağlık temelli felaketlerde de aktif rol oynayan sivrisinek, ısırığı ile bazı dönemlerde insanlık açısından sıtma, Nil ateşi gibi yaşamsal önem arz eden hastalıkların ortaya çıkarak yayılması ve taşınmasında da başrol oynamıştır. Sivrisinek ısırığına karşı alerjik bünyeye sahip insanlar için durum ekstra önem arz etmektedir. Fakat ısırık sonucu vücudu normal tepki veren kişiler için kendi uygulayabilecekleri basit ve etkili yöntemlerde bulunmaktadır. Basit yöntemler sonucu ısırılan alan kısa süre içerisinde kendi kendine iyileşmektedir.

Sivrisinek Sokmasına Karşı Alerji Oluşumu Nedir?


Alerjik bünyeye sahip kişilerde yaşanan bağışıklık düşüklüğü problemi ile etkisi artarak gözlemlenen sivrisinek ısırığı, sineğin vücutta konduğu alanda bulunan kanı emmek üzere iğnesini derinin altına yerleştirmesi ile gerçekleşmektedir. Büyük bir familyaya ait olan bu sinek türünün birçok farklı türde yaşayan canlılar olduğunu bilinmektedir. Tüm türlerde bulunan tek özellik ise dişi sivrisineklerin üreyebilmesi için kana ihtiyaç duyduklarıdır. Sivrisineklerin iğnesi gibi tükürüklerinde de konduklarını alanı alerjik reaksiyona sokabilecek 30 farklı protein çeşidi bulunur. Isırılan alan şişerek, kızarır ve yoğun bir kaşınma hissi verir. Uzmanların genellikle 36 saat içerisinde kaybolduğunu belirttikleri ısırıklar bünyesi alerjik reaksiyon göstermeye meyilli kimselerde ise ciddi sağlık problemlerine sebep olabilmektedir.

Sivrisinek Isırdığında Alkol Bazlı Ürün Kullanmayın!


Aşina olduğumuz doğru bilinen bir diğer yanlışta sivrisinek ısırığı yaşandığında kolonya, parfüm bazlı ürünlerin ısırılan yere sürülmesidir. Bu durum vücutta ısırığın lekeye ya da yaraya dönüşmesi gibi etkenlere sebebiyet vermektedir. Fakat bu tip ürünleri ısırılan noktaya sürmek bilindiği üzere kısa süreli bir acıyı ve kaşıntıyı hafifletmektedir.

Sivrisineğin Isırdı Bölgeye Ne Uygulanmalı?


Isırılan alanın doğru temizlenmesi adına uygulanması gereken maddelerin başında bol ve sabun ile yıkanması gelmektedir. Kaşıntının giderilmesi adına tuzlu su veya limon sürülmesinde etkili ve doğru yöntemler arasında bulunmaktadır. Fakat geçmeyen ve yaşanan kaşıntı, acı gibi durumlarda yaşanan problemin artarak devam ettiği durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmek gerekmektedir.





[ YORUM YAZ ] [ YAZDIR ]
Anahtar kelimeler: sivrisinek, ısırık, kaşıntı, nasıl, geçer, sinek, kaşıntı, yara, böcek