Menü

Yumurtaların Üzerindeki Kodların Anlamları facebook paylaş Yumurtaların Üzerindeki Kodların Anlamları twitter paylaş Yumurtaların Üzerindeki Kodların Anlamları google plus paylaş Yumurtaların Üzerindeki Kodların Anlamları linkedin paylaş
29.09.2019
Pazar


Yumurtaların Üzerindeki Kodların Anlamları


Yumurtanın Üzerindeki Kodların Anlamını Biliyor Musunuz ?

Resmi Gazete' de yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği'ne göre yumurta üreticileri, "yetiştirme metodu kodu" nu yumurtalara basmak zorunda. 

Yetiştirme metodu kodları sayılar ve harflerden oluşurken, yumurtanın alındığı tavuğun cinsini ve kalitesini anlatıyor aslında. Tüketicileri ilgilendiren kısım ise bu kodun ilk sayısı… Bu sayılarda 0, 1, 2 ve 3 şeklinde değişiyor.
- Yumurtanın üzerindeki kod 0 ile başlıyorsa organik demektir. Diğer bir deyişle tavuğun yetiştiriciliğinde kullanılan yem organiktir, hiçbir kimyasal madde içermediğinden en sağlıklı yumurtadır.
- Yumurtanın üzerindeki kod 1 ile başlıyorsa gezen tavuk yumurtasıdır. Kümeslerde değil, tavuk çiftliklerinde yetişen ve özgür gezen tavukların yumurtalarıdır. Organik yumurtadan sonra en sağlıklı yumurta budur diyebiliriz.
- Yumurtanın üzerindeki kod 2 ile başlıyorsa kümes içinde dolaşan tavuk yumurtasıdır. Bu kategoride GDO ’suz yem ya da hormon kısıtlaması bulunmaz.
- Yumurtanın üzerindeki kod 3 ile başlıyorsa kafes tavuğu, diğer bir deyişle tavuk çiftliklerinde fabrikasyon usulü üretilen yumurtalardır. Besin kaynakları üreticinin verdiği yemlerle karşılandığından piyasadaki en ucuz ve en fazla tüketilen yumurta türü bunlardır.

Yumurta seçerken istediğiniz koşula göre bakmanız gereken numarayı artık biliyorsunuz :) Afiyet Olsun.





[ YORUM YAZ ] [ YAZDIR ]
Anahtar kelimeler: yumurta, kod, kodlama, yumurta kalitesi, kalite, gıda, yumurta kalitesi, kalite numarası, kümes yumurtası, kümes, hayvan